Živa Falkner na mastersu Tennis Europe do 14 let osvojila 4. mesto in prejela priznanje za fair play

Živa FALKNER, ki se je kot edina Slovenka uvrstila na masters Tennis Europe v starostnih kategorijah do 14 in do 16 let, je nastope v svoji kategoriji, torej do 14 let, končala na 4. mestu. Na mastersu je nastopilo osem igralk, ki so se tja uvrstile v posebnem točkovanju.

Živa, katero je na mastersu spremljal trener Gordan JANKOVIĆ, je nastope začela z zmago in v prvem krogu s 6-2 6-2 premagala obetavno hrvaško igralko Noo KRZNARIĆ ter se tako uvrstila med štiri najboljše igralke Evrope v njeni starostni kategoriji. Ob tem velja povedati, da je Krznarićeva najboljša hrvaška igralka v svoji kategoriji in da je na treh turnirjih ITF do 18 let, ki jih je odigrala letos kar dvakrat nastopila v finalu, zadnji turnir pa je na Lošinju tudi osvojila. Med mladinkami je tako na 21 srečanjih izgubila vsega dve tekmi.

V polfinalu je Falknerjeva igrala z Italijanko Federico SACCO, ki je v prvem krogu s 6-7(3) 6-0 6-3 presenetila 1. nosilko, Rusinjo Avelino SAYFETDINOVO, na koncu pa tudi osvojila masters. Tudi za Živo, ki je sicer dobila prvi niz, je bila Italijanka tokrat pretrd oreh in je zmagala z rezultatom 3-6 6-4 6-4.

V nedeljo se je Živa borila za končno 3. mesto in še enkrat smo spremljali izjemno izenačen in napet boj. Nasprotnica je bila 2. nosilka, Belorusinja Viktorija KANAPATSKAYA. Tako kot v polfinalu je tudi tokrat Živa dobila prvi niz, v odločilnih trenutkih drugega in tretjega niza pa je bila Belorusinja bol zbrana in srečnejša, tako da je na koncu slavila s 3-6 7-5 7-6(5).
Poleg odlične uvrstitve se Živa vrača z nagrado za fair play , ki jo vsako leto podeli organizator. Prejela jo je za zgledno obnašanje na turnirju in pripravljenost zaigrati na predstavitvenem nastopu z invalidnimi igralci.

Živina uvrstitev na zaključni masters je eden najboljših rezultatov naših mladih igralcev in igralk v starostni kategoriji do 14 let v zgodovini mastersov, ki potekajo od leta 1996. Edini Slovenec, ki je doslej zmagal na zaključnem turnirju je bil leta 2001 tedaj 14-letni Blaž KAVČIČ, na mastersih pa so od slovenskih igralcev in igralk po podatkih, ki jih je izbrskal g. Grosman nastopili še Nik RAZBORŠEK, Nastja KOLAR in Andreja KLEPAČ. Izmed znanih imen svetovnega tenisa so se med zmagovalce na mastersu do 14 let vpisal tudi Rafael NADAL, Tomi ROBREDO, Belinda BENCIC in Kim KLIJSTERS.