Uspešno izpeljana dva zaporedna profesionalna turnirja z nagradnim skladom $40 000!

Za nami sta dva naporna tedna, ko sta na Otočcu potekala dva zaporedna profesionalna ženska turnirja z nagradnim skladom 40 000$. Po treh letih uspešne organizacije profesionalnih turnirjev – najprej leta 2020 z organizacijo turnirja W15, kjer je slavila naša Živa Falkner, in nato 2 zaporedni leti z organizacijo dveh zaporednih tekmovanj W25 smo pridobili zaupanje tako Teniške zveze Slovenija kot tudi mednarodne zveze ITF in organizirali tako rank tekmovanja še povišali. Na obeh turnirjih je v glavnem delu nastopilo 48 igralk, obakrat pa smo imeli tudi poln kvalifikacijski žreb z 32 igralkami. 

Ekipa, ki je zagotovila, da so tekme potekale po urniku, je s pripravo igrišč začela že navsezgodaj zjutraj.

Falkner Ziva (SLO) during ITF WTT W40 Otocec 2023, on 23 May 2023,TK Otocec, Slovenia. Photo by Grega Valancic / Sportida

Finalistke v konkurenci dvojic.

 

 

 

 

 

 

 

 

Prvi turnir z nazivom KRKA OPEN je potekal med 21. in 28. majem. Prva nosilka je bila 28-letna Irina Maria Bara iz Romunije, ki trenutno zaseda 186. mesto na lestvici WTA. Turnir je potekal brez zapletov in kljub slabemu vremenu smo vse tekme na igrišča spravili ob uri, predvideni na urniku.

Na turnirju je nastopila tudi naša Živa Falkner, ki pa je izgubila v prvem krogu proti igralki Ilinci Dalini Amariei iz Romunije. Nekaj več sreče je imela v dvojicah, kjer se je v paru s Čehinjo Deniso Hindovo prebila do četrtfinala.

Posebej velja izpostaviti uspeh Veronike Erjavec, ki se je na turnirju prebila vse do polfinala! Tam je po izredno napetem dvoboju izgubila proti kasnejši zmagovalki Slovakinji Rebecci Sramkovi z rezultatom 36 64 67 (4). Uvrstitvi v polfinale pa je dodala zmago v konkurenci dvojic, kjer je slavila s Čehinjo Dominiko Salkovo.

Zmagovalka turnirja KRKA OPEN je postala Slovakinja Rebecca Sramkova, ki je v finalu premagala igralko iz Avstralije – Seone Mendez z rezultatom 63 76(2). Tenis, ki smo ga lahko spremljali v finalu, je bil na vrhunskem nivoju in lahko bi rekli, da tako kvalitetnega ženskega dvoboja na Otočcu še nismo videli.

Seone Mendez (AUS) and Rebecca Sramkova (SVK) during final at ITF WTT W40 Otocec 2023, on 28 May 2023,TK Otocec, Slovenia. Photo by Matic Klansek Velej / Sportida

Rebecca Sramkova (SVK) with ball kids during final at ITF WTT W40 Otocec 2023, on 28 May 2023,TK Otocec, Slovenia. Photo by Matic Klansek Velej / Sportida

Rebecca Sramkova (SVK) during final at ITF WTT W40 Otocec 2023, on 28 May 2023,TK Otocec, Slovenia. Photo by Matic Klansek Velej / Sportida

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

V torek 23. 5. je v sklopu turnirja potekala tudi novinarska konferenca, na kateri so sodelovali Gregor Krušič, direktor teniške zveze, Vinko Zupančič, predsednik TK Krka Otočec, Andrej Petkovič, direktor turnirjev in Noka Jurič, perspektivna mlada slovenska teniška igralka. 

Press conference for WTT W40 Krka Open 2023 during ITF WTT W40 Otocec 2023, on 23 May 2023,TK Otocec, Slovenia. Photo by Grega Valancic / Sportida

Med 28. majem in 4. junijem je potekal še drugi turnir z nazivom BTC CITY OPEN, ki je bil občutno močnejši, saj je na njem igralo kar nekaj igralk, ki so teden pred tem nastopile v kvalifikacijah za Roland Garros – Maja Chwalinska (POL), Susan Bandecchi (SUI), Jaimee Fourlis (AUS), Antonia Ruzic (CRO), Valentini Grammatikopoulou (GRE), Darya Astakhova in tudi Polona Hercog – ena izmed najbolj prepoznavnih slovenskih teniških igralk, ki se po odsotnosti vrača na igrišča. 

Prva nosilka na drugem turnirju je bila Jaimee Fourlis iz Avstralije, ki trenutno zaseda 152. mesto na lestvici WTA. Še teden prej je nastopila v tretjem krogu kvalifikacij za Roland Garros, tukaj pa je morala zaradi poškodbe predati dvoboj že v drugem krogu tekmovanja. Druga nosilka pa je bila Valentini Grammatikopoulou iz Grčije, ki trenutno zaseda 189. mesto na lestvici WTA. 

Na drugem turnirju se je do zmage v glavnem delu prebila tudi Živa Falkner, ki je bila boljša od Japonke Yuki Naito z rezultatom 61 64. V drugem krogu pa jo je čakala 32-letna Japonka Misaki Doi – nekdanja 30. igralka sveta, ki je bila od Žive boljša z rezultatom 63 63. 

V konkurenci dvojic sta na koncu slavili Američanka Elvina Kalieva in Ekaterine Gorgodze iz Gruzije, med posameznicami pa Valentini Grammatikopolou iz Grčije, ki je bila v finalu boljša od zmagovalke Krka Open – Rebecce Sramkove z rezultatom 64 64.

Valentini Grammatikopoulou of Greece and Rebecca Sramkova of Slovakia with ball boys at trophy ceremony after final at ITF WTT W40 Otocec 2023, on June 4, 2023, in TK Otocec, Novo mesto, Slovenia. Photo by Vid Ponikvar / Sportida

Valentini Grammatikopoulou of Greece (R) and Rebecca Sramkova of Slovakia at trophy ceremony after final at ITF WTT W40 Otocec 2023, on June 4, 2023, in TK Otocec, Novo mesto, Slovenia. Photo by Vid Ponikvar / Sportida

Fans during final at ITF WTT W40 Otocec 2023, on 28 May 2023,TK Otocec, Slovenia. Photo by Matic Klansek Velej / Sportida

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

S ponosom tudi poudarjamo, da smo v času turnirjev energijo namenili tudi dobrodelnosti. Vse zavržene plastenke vode, zamaške in prazne pločevinke žogic smo zbirali in odvažali ter tako prispevali v sklad Športnik sem Zveze prijateljev mladina. Pri tem se jim zahvaljujemo za zaupanje in upamo, da bomo v prihodnje še sodelovali.

Zaključek obeh tednov je povzela ITF supervisorka Lucie Adamovska, brez katere ne bi zmogli:

For the level of W40 we had incredible matches this week and the level of tennis was more like a WTA level than ITF W40 so I am really glad we had such strong draw. It’s not easy to hold a W40 draw and organisers have managed even 2 weeks in a row. 

Z organizacijo je bil prav tako zadovoljen predsednik kluba Vinko Zupančič:

Glede na prve pogovore s tekmovalci lahko upamo da je to, lansko leto tudi uradno, eden izmed najbolje organiziranih turnirjev ITF in je tudi v letošnjem letu verjetno v samem vrhu.

 

Na koncu bi se seveda radi zahvalili vsem, ki so omogočili organizacijo turnirjev na tako visokem nivoju.

Sponzorji turnirjev.